Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Luftinjektering- Air sparging

Metoden bygger på att luft injekteras i grundvatten (eng. air sparging) och är väletablerad för att rena grundvatten förorenat med flyktiga organiska ämnen (VOC). Injektering av luft medför att föroreningar lösta i vatten förångas, drivs av, och ansamlas i den omättade zonen.

Många PFAS är inte tillräckligt flyktiga för att drivas av då luft injekteras. För att luftinjektering ska fungera för PFAS måste principen därför bygga på en annan fysikalisk princip, nämligen att PFAS ansamlas i gränsytan mellan luft och vatten. När luft injekteras i grundvattnet kommer PFAS följa med luftbubblorna upp och ansamlas i området närmast grundvattenytan. Luftinjektering förväntas således inte leda till en komplett rening av grundvattenmagasinet från PFAS, men genom att anrika PFAS i en mindre volym ytligt grundvatten kan vidare rening med exempelvis pump and treat (uppumpning och behandling av vatten) effektiviseras. Det skulle vara en stor vinst om volymen grundvatten som behöver pumpas och behandlas avsevärt kan minskas.

Luftinjektering är att betraktas som en omogen teknik med avseende på PFAS och kommer utvärderas i laboratorieskala i ett forskningssamarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SGI. SGU finansierar en tjänst som postdoktorand för genomförandet av projektet.

Uppdraget inleds andra kvartalet 2024 och ska pågå i två år.

Senast uppdaterad/granskad: 2023-11-28
Hjälpte informationen dig?