Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Torv – hållfasthets- och deformationsegenskaper

Projekt i samarbete med internationella torvforskare.

SGI bedriver forskning på låg- och mellanförmultnad torv, så kallad fibertorv, för att ta fram verktyg för att bättre kunna bestämma torvs mekaniska egenskaper och räkna på stabilitet och sättningar för konstruktioner på torvmark. I ett projekt som genomförts under 2017-2020 har SGI utvecklat en ny utrustning och metodik dels för provtagning i fält av blockprover (1x0,5x0,25 m3) och dels för modellförsök i laboratorium på dessa blockprover. Resultaten från modellförsöken har analyserats och deformations- och brottmönstret beskrivits i SGI Publikation 49 (PDF, 18,85 MB). I ett pågående projekt under 2020-2023 studeras genom fält- och laboratorieförsök hur den odränerade hållfastheten i vertikal/aktiv-riktningen förändras med tiden under bankar. Förhoppningen är att utveckla en ny och relevant fältmetod för hållfasthetsbestämning i torv och att samband kan tas fram för att bestämma odränerad aktiv skjuvhållfasthet och dess hållfasthetstillväxt med tiden.

Projekten genomförs i samarbete med torvforskare i Holland, Irland och Kanada och finansieras av Trafikverket och SGI inom ramen för BIG – Branschsamverkan i grunden.

 

 

Senast uppdaterad/granskad: 2021-06-22
Hjälpte informationen dig?