Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

SGI:s forskning och utveckling är inriktad på:

  • Jords geotekniska egenskaper, markens lämplighet för byggande, samt hur vi kan minska kostnader och belastning på naturresurser och klimat.
  • Klimatförändringens effekt på risken för ras, skred och erosion, samt att utveckla anpassningsåtgärder som ökar samhällets motståndskraft.
  • Riskbedömning och saneringsmetoder för föroreningar i sediment, jord och grundvatten. 
En person i vit kostym och blå handskar

Forskningsområden

SGI bedriver forskning inom tre områden.

Forskning om förorenade områden

Vår forsknings- och utvecklingsverksamhet ska resultera i ny kunskap, nya verktyg och metoder som används i arbetet med förorenade områden. Resultaten integreras kontinuerligt i vår rådgivning, utbildningar och vägledningar.

Forskning om klimatanpassning

SGI tar fram ny kunskap om klimatförändringens påverkan på marken. Vi studerar även vilken effekt utförda anpassningsåtgärder har på miljö och människor.

Forskningsplattformar

SGI medverkar i ett antal plattformar, där vi samverkar med lärosäten, forskningsinstitut och olika aktörer inom samhällsbyggnadssektorn. Syftet är att identifiera kunskapsbehov, initiera forskning och sprida kunskap.

Branschsamverkan i grunden, BIG

Inom programmet har Trafikverket, Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan, Luleå tekniska universitet och SGI gemensamt initierat ett stort antal forskningsprojekt med fokus på geoteknik för väg och järnväg. Målsättningen är att genom ett systematiskt utvecklingsarbete långsiktigt sänka kostnader för byggande och underhåll av väg- och järnvägsanläggningar.
Mer om BIG

Soils for Europe, SOLO

SOLO syftar till att identifiera kunskapsluckor, drivkrafter, flaskhalsar och nya forsknings- och innovationsmetoder för att uppfylla de mål som fastställts av EU:s uppdrag "A Soil Deal for Europe".  SOLO ska skapa ett kunskapsnav för forskning och innovation inom markhälsa. SGI har anslutit sig till Think Tank #3, No net soil sealing och Increase the reuse of urban soils.
Mer om SOLO 

European Large Geotechnical Institutes Platform, ELGIP

Ett europeiskt samarbete mellan 15 geotekniska institut/universitet. Syftet är att öka medvetandet i samhället om geoteknikens betydelse och stärka den geotekniska forskningen. Inom plattformen delas laboratorie- och fältfaciliteter samt kunskap genom samverkan. SGI har ordförandeskapet i två arbetsgrupper: Climate Change Adaptation och Erosion. SGI deltar även i arbetsgrupperna Transport Infrastructure, Peat Behavior och Sustainability.
Mer om ELGIP

Soil and Land Research Funding Platform for Europe, SOILveR

SGI medverkar och ser ett mervärde i att samordna, samfinansiera och sprida gränsöverskridande mark- och markförvaltningsforskning. Vi arrangerar kunskapsspridning och kunskapsutbyten kring frågeställningar som medlemmarna gemensamt prioriterat och som behöver lösas för att effektivare arbeta för en friskare mark. 
Mer om SOILveR

Bilden visar en man som utför ett test vid en testapparat

Laboratorietjänster

Vi utför undersökningar av jord och andra fasta material inom ramen för ett ackredititerat ledningssystem. Som forskningslaboratorium samlar vi olika kompetenser och kan erbjuda anpassade undersökningar och helhetslösningar.

Sök publikationer

SGI:s forskningsresultat publiceras i vetenskapliga tidskrifter, i egna rapporter och vägledningar, andra organisationers skrifter, branschtidningar samt genom bidrag till internationella och nationella konferenser.

Finansiering av forskning - Tuffo

SGI erbjuder finansiering för teknikutveckling och forskning inom förorenade områden inom efterbehandling och sanering. Vi vänder oss till forskare med forskningsinriktning förorenade områden såväl som till forskare med annan inriktning som potentiellt kan vara intressant när det gäller åtgärdsteknik för förorenad mark, vatten och sediment.

Metodutveckling och standardisering

På SGI utvecklar vi nya metoder för att karakterisera jord och avfallsklassificerade material med avseende på geotekniska och bio/geo/kemiska egenskaper. Arbetet ger oss förutsättningar för vår forskningsverksamhet och leder på sikt till effektivare markbyggande och efterbehandling av förorenade områden.

Nyheter om forskning

Nyhet

66 års forskning vid provfält har bidragit till förbättrad geoteknisk kunskap

I över 60 år har SGI haft tillgång till ett provfält där man studerat hur lera som belastas beter sig över tid, exempelvis hur sättningar utvecklas och hur stabiliteten förändras. Ett forskningsprojekt har nu sammanfattat de sex decenniernas kunskap och erfarenheter. Resultaten kan bland annat användas till att förutse hur egenskaperna för lera förändras över lång tid, vilket är viktigt vid väg- och järnvägsbyggen.

Nyhet
Forskningsprojekt

Innovativa forskningsprojekt om åtgärdstekniker för förorenad mark

Statens geotekniska institut har beviljat forskningsmedel till tre innovativa projekt inom teknikutvecklings- och forskningsprogrammet Tuffo. Projekten syftar till att utveckla effektiva och hållbara metoder för att åtgärda områden som är förorenade av PFAS och tungmetaller.

Kontakt