Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Nyheter

Här finns SGI:s egna nyheter och pressmeddelanden om skredsäkring av Göta älv. Men också det som andra rapporterat om SGI:s och Delegationen för Göta älvs arbete.

Nyheter och pressmeddelanden från SGI

 1. 9 mars 2023

  Här blir begagnade julgranar skyddsbarriär i Göta älv – ska stoppa erosion

  Danielsson, nationell samordnare för stranderosion på SGI. Taggar: begagnade julgranar skyddsbarriär

 2. 2 mars 2023

  Älvens botten berättar om risken för skred

  Statens geotekniska institut, SGI, leder arbetet med skredsäkring längs med den nio mil långa Göta älv....Hon är uppdragsledare för ett av de många projekt där SGI bedömer stabiliteten längs Göta älv.

 3. 12 januari 2023

  Fastighetsägare har små förutsättningar att hantera jordskred

  att skydda sin egendom från klimatförändringen. Statens geotekniska institut har undersökt vilka möjligheter samhället har att...för strategi och internationella samarbeten vid Statens geotekniska institut, SGI.

 4. 12 januari 2023

  Fastighetsägare har små förutsättningar att hantera jordskred

  SGI har undersökt vilka möjligheter som samhället har att hantera jordskred och ras, vilka ökar i och med klimatförändringen. Rapporten visar att fastighetsägare är en utsatt grupp i frågor om skred och ras.

 5. 22 december 2022

  Förbättrade klimatberäkningar kan bidra till hållbara åtgärder mot jordskred

  graven”, säger Xingqiang Song, livscykelanalytiker vid Statens geotekniska institut, SGI....SGI Vägledning 9, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping.

 6. 2 december 2022

  Lynnig lera gör arbetet mot jordskred svårt

  I ett 40-tal områden längs Göta älv undersöker SGI risken för jordskred. I centrum för dessa utredningar finns leran. För att få kunskap om dess risk att skreda passerar den en rad hårda tester, bland annat på SGI:s laboratorium i Linköping.

 7. 31 oktober 2022

  Information om skredrisk för boende i Lilla Edet

  Tisdagen den 8 november bjuder Statens geotekniska institut (SGI) tillsammans med Lilla Edets kommun in till ett möte om det pågående arbetet med skredsäkring.

 8. 16 augusti 2022

  Klimatförändringen ger fler ras och skred

  Det visar en fördjupad analys som Statens geotekniska institut, SGI, låtit göra.

 9. 27 april 2022

  SGI ger bidrag för skredsäkring i Lilla Edet

  ...Därför delar Statens geotekniska institut (

 10. 10 mars 2022

  Leror i Göta älvdalen är lika kvicka som man tidigare trott

  Den känsliga kvicklera som finns i marken i Göta älvdalen innebär att skred faktiskt breder ut sig över så stora områden som man tidigare antagit. Det visar en ny rapport från Statens geotekniska institut.

 11. 25 november 2021

  Julgranar ska skydda mot vågor från fartyg

  Julgranar ska skydda mot vågor från fartyg Foto SGI/Dominika Nordh. I Göteborg pågår ett projekt...Projektet med att anlägga erosionsskydden är en del av SGI:s arbete för att klimatsäkra Göta älv.

 12. 15 oktober 2021

  Tjugoen miljoner till Ale ska hindra föroreningar i Göta älv

  Statens geotekniska institut (SGI) beviljar cirka 28 miljoner kronor i bidrag till Ale och Lilla Edets kommuner för skredsäkrande åtgärder längs Göta älv. Ale kommun får ett bidrag om knappt 21 miljoner för den södra delen av Älvängens västra industriområde.

 13. 15 oktober 2021

  Tjugoen miljoner till Ale ska hindra föroreningar i Göta älv

  föroreningar i Göta älv Statens geotekniska institut (SGI) beviljar cirka 28 miljoner kronor i bidrag till...delen av Älvängens västra industriområde. - För SGI är det mycket angeläget att minska risken för skred

 14. 29 september 2021

  Invallning vid Göta älv skyddar mot översvämning och skred

  Nu är det första projektet som fått bidrag från SGI för att minska risken för skred i Göta älvdalen klart. Invallningen i Backa Bergö skyddar både mot översvämning och skred och har utförts i samarbete mellan fastighetsägare, SGI och Göteborgs stad.

 15. 1 juni 2021

  Här är Sveriges största riskområden för ras, skred, erosion och översvämning

  För första gången presenteras en samlad bild över de områden i Sverige där riskerna för ras, skred, erosion och översvämning är som störst. Tio nationella riskområden med komplexa klimatrelaterade hot har identifierats i en rapport till regeringen från SGI och MSB.

 

Göta älv i media

 1. 7 februari 2023

  Västra Götaland har störst risk för jordskred i Sverige – förvärras av klimatförändringarna

  skred, säger Karin Odén, Statens geotekniska institut, SGI. Video Karin Odén är geotekniker på SGI, Statens

 2. 29 januari 2023

  Skredrisken ökar med klimatförändringar – Lilla Edets kommun bland de värst drabbade

  sekretariatschef på Statens geotekniska institut, SGI. – Marken blir tyngre och lösare, och då... Grafik: Johan Andersson Källor: SGI, Vattenfall SGI släppte nyligen en rapport där man belyser utmaningarna

 3. 16 februari 2022

  Stabilitetsåtgärder för 60 miljoner planeras

  föremål för stabilitetshöjande åtgärder. SGI, Statens Geotekniska Institut, har genomfört en

 4. 8 januari 2022

  Planen: Julgranar ska rädda Göta älvs strand

  älvs strand Nyheter Statens geotekniska institut (SGI) testar att använda julgranar för att rädda Göta älvs strand mot fartygsvågor....Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet med uppgiften att bland

 5. 5 januari 2022

  Så skyddar begagnade julgranar Göta älvs strandkant mot erosion

  Det är Statens geotekniska institut (SGI) som testar om man på det sättet kan skydda Göta älvs strand från erosion....Så det här projektet finansieras av ett stort arbete som SGI har att skredsäkra älven, säger Per Danielsson, nationell samordnare stranderosion SGI.

 6. 29 december 2021

  Gamla julgranar ska hejda erosion kring Göta älv

  Publicerat idag kl 05.45 För att skydda Sveriges största riskområde för ras och erosion, Göta älvs dalgång, testas nu en ny metod, nämligen julgranar som skydd mot erosion.

 

Senast uppdaterad/granskad: 2021-09-27
Hjälpte informationen dig?