TREASURE – förorenade fibersediment
Forskningsprojektet TREASURE genomfördes mellan åren 2014 och 2019. Projektet fokuserade på så kallade fiberbankar, som är relativt tjocka avlagringar av sediment med högt organiskt innehåll. De är ofta förorenade och har ansamlats i recipienter utanför pappers- och massafabriker. Hantering av fiberbankar kräver att platser riskbedöms och prioriteras för åtgärd. En avgörande aspekt av riskbedömningen är spridningen av föroreningar och deras biotillgänglighet, vilket projektet TREASURE beaktade.
Målet med projektet var:
- att utveckla nya metoder för att bedöma risken för spridning av föroreningar från starkt förorenade sediment (fiberbankar),
- att identifiera de områden som är i störst behov av sanering,
- att ta fram vetenskapligt grundade rekommendationer om lämpliga saneringsmetoder.
Inom projektet vidareutvecklades en metodik att skatta risken för spridning av föroreningar från fiberbankar till omgivande vattenmiljö. Metodiken är tänkt att kunna utgöra underlag i en riskbedömning.
Inom TREASURE vidareutvecklades även en metodik för hållbarhetsbedömning av åtgärder. Metodiken utgår från principer för hållbar utveckling och baseras framför allt på de globala målen för hållbar utveckling och de nationella miljömålen. Resultatet indikerar att det finns ett behov av att strukturera och systematisera hur hållbarhetsbedömning ska göras, trots de vägledningar som finns, och att den metodik som föreslås i sina grova drag här är logisk och i rätt riktning.
Inom TREASURE tillämpades en ny kombination av analysmetoder, som inkluderade in-situ-mätningar av:
- sedimentgeofysiska och geotekniska egenskaper som en del av analys för släntstabilitet
- spridning av föroreningar genom advektion och diffusion,
- bioackumulation och biomagnifikation i bentiska organismer och
- studier av mikrobiell genetik.
Projektet har finansierats av Formas inom forskningsprogrammet TUFFO. Projektledare och koordinator var professor Ian Snowball, Uppsala Universitet. Deltagande från SGI i projektet var Gunnel Göransson, Paul Frogner-Kockum, Hjördis Löfroth, Rebecca Bertilsson, Martin Holmén, Ramona Kiilsgaard och Jim Hedfors. I uppdraget medverkade även Sveriges geologiska undersökning, Sveriges Lantbruksuniversitet samt Stockholms och Lunds Universitet. NGI och MARUM ingick i projektet som marint expertstöd och bidrog med marin fältutrustning.
TREASURE står för ”Targeting emerging contaminated sediments along the uplifting northern Baltic Coast of Sweden for remediation”.