Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Hur klimatförändringar och skogsbränder påverkar jordslänters stabilitet

Detta forskningsprojekt ska ge ökad kunskap om hur klimatförändringen och skogsbränder påverkar jordrörelser i slänter. Med ökad kunskap kan man förhindra att ras, skred och slamströmmar skadar människor och infrastruktur.

I branta naturliga slänter sker varje år ras, skred och slamströmmar, så kallade jordrörelser. Dessa kostar samhället mycket pengar och påverkar människors säkerhet, bebyggelse, infrastruktur och andra samhällsviktiga funktioner. Möjligheten att bedriva skogsbruk påverkas också.

I ett förändrat klimat, med fler skyfall och skogsbränder, förväntas stabiliteten för branta jordslänter att försämras. Forskningsprojektet ska bidra till ökad kunskap om skogsbränders påverkan på dessa jordrörelser.

Inom forskningsprojektet ska verktyg, vägledningar, kartskikt och utbildningar tas fram. Med hjälp av dessa ska myndigheter, Räddningstjänsten samt geoteknik- och skogs-branschen kunna:

  • Bestämma förutsättningarna för jordrörelser i branta slänter, antingen vid skogsbrand eller efter en brand.
  • Förhindra jordrörelser i branta slänter och mildra effekterna om de ändå uppstår, i samband med skogsbrand eller efter en skogsbrand.

Kunskap om skogsbränders påverkan på stabiliteten är viktig för riskbedömning av befintlig och planerad bebyggelse och infrastruktur. Resultaten ska bland annat ge underlag för bedömning av:

  • Risker i branta slänter som brandhärjats.
  • Hur man kan lindra effekterna av skogsbränder.

Projektnamn
Klimatförändringens och skogsbränders inverkan på förutsättningarna för jordrörelser i brant terräng

På uppdrag av
MSB. I uppdraget medverkar även Skogsstyrelsen.

Projektperiod
2023-2027

Finansiering
MSB

Senast uppdaterad/granskad: 2024-10-31
Hjälpte informationen dig?