I ett tidigt skede i planeringsprocessen görs först en bedömning av hur de leror och siltjordar som finns i ett aktuellt område har bildats. Bedömning görs om området ligger under högsta kustlinjen (HK) och om leran/silten är avsatt i saltvatten, brackvatten eller sötvatten. Det ger en relativt snabb och yttäckande uppfattning om möjlig förekomst av kvicklera. Använd gärna kartvisningstjänsten som tillhandahåller geografisk information för stöd i arbetet med kartläggning av kicklera i ett tidigt skede av planprocessen.
Om det finns geologiska förutsättningar för att kvicklera kan ha bildats är nästa steg att bedöma andra faktorer som innebär ökade förutsättningar för förekomst av kvicklera. Det är i det här skedet centralt att få en uppfattning om var inom området förutsättningarna är störst respektive minst. En checklista har tagits fram för att underlätta bedömningen.
I ett tidigt planeringsskede sammanställs även underlag in från eventuella tidigare markutredningar och provtagningar i området. Den Geotekniska sektorsportalen kan ge svar på om information finns för aktuellt område.
Vid större områden kan ett tidigt skede avslutas med att utredningen kompletteras med flygburen resistivitetsmätning (TEM). Fördelen med flygburen TEM mätning är att man på kort tid kan samla in yttäckande information över stora områden.
Se en förstorad bild med de olika stegen vid ett tidigt planeringsskede.