Geokalkyl
Geokalkyl är ett GIS-verktyg för att beräkna och visualisera kostnader för markbyggnadsarbeten i tidiga planeringsskeden. Det kan även visualisera relativa kostnader för klimatanpassning, sanering av förorenade områden med mera. Geokalkyl för planering av bebyggelse vänder sig i första hand till kommuner som har behov av att jämföra kostnaden för olika bebyggelsealternativ.
Verktyget Geokalkyl är fritt att ladda ner. På den här sidan hittar du information om vad Geokalkyl kan användas till. Länk till nedladdning av verktyget finns längst ned på sidan. Här hittar du också information om ekoGeokalkyl som är ett verktyg för planering med hänsyn till markens ekosystemtjänster.
Om Geokalkyl
Verktyget riktar sig främst till kommuner som i tidigt planeringsskede vill jämföra geotekniska kostnader för olika bebyggelsealternativ. Det lämpar sig särskilt väl i arbetet med översiktsplaner, fördjupade översiktsplaner och/eller planprogram för att tidigt identifiera vilken omfattning och typ av bebyggelse som är lämplig i de olika delarna av kommunen, både ur ett ekonomiskt perspektiv och ur ett klimatperspektiv. Geokalkyl kan även användas i detaljplanearbetet för att jämföra alternativa placeringar av byggnader inom ett visst område, och för att jämföra olika typer av byggnader, för att se var stora kostnader för grundläggning och masshantering uppkommer.
Omfattningen av geotekniskt arbete beror på jordegenskaper och andra markförhållanden. Verktyget tar hänsyn till de geotekniska förutsättningarna på platser och visualiserar översiktliga kostnader för schakt- och fyllningsarbeten, grundläggning och eventuella förstärkningsåtgärder. I verktyget finns också möjlighet att manuellt lägga in kostnader för att förbättra stabiliteten inom området, anpassa bebyggelsen till klimatförändringen, sanera förorenade områden, utföra arkeologisk undersökning med mera.
Geokalkyl för planering av bebyggelse är framtaget av SGI, som äger, förvaltar och vidareutvecklar verktyget kontinuerligt. Det har utvecklats parallellt med Trafikverkets geokalkylsystem för väg- och järnvägsprojekt.
-
Exempel användning i översiktsplaneringPublicerad 4 september 2024
En kommun har i sin kommande översiktsplan ett behov av att möjliggöra för 500 nya bostäder och vill därför peka ut ett eller flera lämpliga områden för detta. Med Geokalkyl kan de jämföra kostnad och klimatpåverkan av att till exempel uppföra ett antal våningshus i område A med att uppföra ett antal parhus, radhus och friliggande villor i område B, eller en kombination av dessa i område A, B eller C.
-
Exempel på användning i detaljplaneringPublicerad 4 september 2024
En kommun ska upprätta en detaljplan i ett utpekat område för att möjliggöra byggnation av 130 bostäder, en förskola och en park med lekyta. Med Geokalkyl kan de då laborera med hur de 130 bostäderna lämpligast fördelas mellan olika typ av bebyggelse och var bostäder, förskola och park kan lokaliseras för att erhålla en lösning där behovet av schakt- och fyllarbeten samt kostsam grundläggning minimeras.
På den här sidan hittar du goda exempel på projekt i tidiga planeringskeden.
Resultat
Resultatet från en kalkyl redovisas som kostnader för olika typer av förstärkningsåtgärder, men också som kostnader för masshantering baserat på schakt- och fyllvolymer. Resultatet presenteras grafiskt i form av kartbilder i 2D och 3D samt i tabellform som Excelrapport.
Kostnaden för olika typer av förstärkningsåtgärder samt masshantering kan skilja mycket mellan olika projekt och de förvalda värdena i Geokalkyl kan i första hand användas för att jämföra kostnader mellan olika alternativ. Även om kostnadsdata kan justeras före körning av kalkylen ger systemet inte ett exakt värde.
Här finns en demo av hur resultatet kan se ut i 3D.
Systemkrav och kalkylunderlag
Geokalkyl är ett expertsystem, det innebär att det krävs särskild kompetens för att använda verktyget, dels en geotekniker för tolkning av markförhållanden och kalkylresultat, dels en person med erfarenhet av Esri:s program ArcGIS Desktop för hantering och bearbetning av informationen i GIS-miljön.
De programvaror som krävs är ArcGIS Pro eller ArcGIS Desktop 10.2+ (med de båda tilläggen 3D-analyst och Spatial Analyst) samt MS Excel 2010+.
För att genomföra kalkylen krävs dessutom ett kartunderlag för analysområdet. Höjddata och jordarter laddas vanligen ner från Lantmäteriet respektive SGU. Övriga data, så som koordinater för områdets gränser, byggnader, hårdgjorda ytor och grönytor, tas fram inom det aktuella planeringsprojektet.
Fritt att ladda ner
SGI:s Geokalkyl för planering av bebyggelse är framtaget av SGI som äger, förvaltar och vidareutvecklar verktyget. Det är fritt att ladda ner och använda. Vid presentation av kalkylresultat bör det framgå vilken version av Geokalkyl som har använts. Det är också lämpligt att hänvisa till SGI:s webbplats för information om verktyget. Här kan du ladda ner Geokalkyl.
Om ekoGeokalkyl
Verktyget ekoGeokalkyl har utvecklats för att beakta ekosystemtjänster vid planering av bebyggelse. Verktyget identifierar markfunktioner inom ett specifikt planområde, så att dessa kan tas hänsyn till i planeringen. I en första version av verktyget ekoGeokalkyl 1.0 inkluderas två markfunktioner, dels vegetationspotential som innebär markens förmåga att understödja vegetation, dels markens genomsläpplighet eller förmåga att infiltrera vatten. Verktyget klassar marken med avseende på de båda markfunktionerna i tre kategorier (bra, måttlig, dålig) så att de kan dokumenteras och visualiseras integrerat med bebyggelsealternativ.
De programvaror som krävs är ArcGIS Desktop 10.5.1+ (med de båda tilläggen 3D-analyst och Spatial Analyst) samt MS Excel 2010+.