Planeringsunderlag blocknedfall och bergras
Här listas underlag som kan användas vid bedömning och utredning av blocknedfall och bergras.
Innehåll på denna sida
Kartvisningstjänsten ras, skred och erosion
Kompletterande planeringsunderlag
Kartvisningstjänsten ras, skred och erosion
Flera nationella myndigheter har samlat kartunderlag om ras, skred och erosion i en webbaserad kartvisningstjänst tillsammans med beskrivande information i en vägledning och produktblad. Läs mer här.
Här listas kartunderlag i kartvisningstjänsten som kan användas vid bedömning och utredning av blocknedfall och bergras. Läs mer om de olika utredningsstegen under Detaljplan/Utreda blocknedfall och bergras.
- Topografisk information: Terränglutning – brunton (Lantmäteriet)
- Geologiska underlag (SGU) – jordarter, jorddjupsmodell och täckningsområde
I kartvisningstjänsten finns även bakgrundkartor och ortofoton som kan vara användbara vid planeringen.
Råd om kartunderlagen
När du använder kartlagren ska du alltid ta del av vägledningen och de produktblad som beskriver underlagen. I produktbladet anges vad du kan använda underlaget till men även vilka begränsningar underlagen har. Produktbladen hittar du i kartvisningstjänsten under respektive kartlager.
Här beskrivs ett urval av aspekter att tänka på när du använder kartunderlagen.
- Topografisk information: Terränglutning – brunton (Lantmäteriet):
I kartlagret Terränglutning – brunton redovisas olika lutningsklasser. Upp till 40 graders lutning från horisontalplanet visualiseras i bruna toner, medan brantare lutningar har lila toner. Lutningskartan utgår endast ifrån höjddata. Det innebär att den omfattar både berg och jord. Även mänskliga konstruktioner kan ibland finnas med. Informationen behöver kombineras med jordartskartan för att kunna identifiera områden med berg. - Geologiska underlag (SGU) – jordarter, jorddjupsmodell och täckningsområde:
Jordarters täckningsområde ger information om vilka områden i Sverige som SGU har karterat och vilken noggrannhet och kvalitet underlaget har. I kartvisningstjänsten finns ett urval av geologisk information. SGU har mer geologiskt underlag som kan vara till stöd vid bedömningar, se SGU:s kartvisare. SGU har tagit fram en handledning för jordartsgeologiska kartor och databaser som beskriver hur information kan användas. Läs handledningen här. - Lantmäteriet har också ett kartunderlag som visar Terrängskuggning. Den har tagits fram genom att en höjdmodell belysts med en simulerad belysningskälla. Den visar landformer på att bra sätt, men det går inte att alltid att utläsa vilka områden som har kraftig lutning. Den tänka ljuskällan i kartans nordvästra hörn gör att informationen inte alltid framträder. Se exempel i bild 1 (terrängskuggning) och bild 2 (terränglutning) där flera branta områden inte syns när ytan är belyst. Likaså kan vissa skuggade områden tolkas som mer branta är de är i verkligheten.
Bild 1. Terrängskuggning Bild 2. Terränglutning
Kompletterade planeringsunderlag
Här finns ytterligare vägledning kopplat till block- och bergstabilitet.
Vägledning från Boverket
Boverket har tagit fram en tillsynsvägledning avseende naturolyckor. Den syftar till att ge stöd åt länsstyrelserna vid tillsyn av kommunernas detaljplaner gällande risken för översvämning, ras, skred och erosion. I vägledningen finns bland annat information om blocknedfall och bergras:
- Länsstyrelsens tillsyn, Geotekniska säkerhetsfrågor, Block- och bergstabilitet (PBL kunskapsbanken) Läs tillsynsvägledningen här.
Säkra bergslänter (SGI)
I rapporten Säkra bergslänter (PDF, 4,21 MB) kan du få mer kunskap kring de ras i berg som inträffar kontinuerligt i Sverige.