Regeringsuppdrag om bättre kunskap för hantering av förorenade sediment
År 2019 gav regeringen SGI, tillsammans med flera andra myndigheter, i uppdrag att ta fram bättre kunskap för att hantera förorenade sediment i landets sjöar och kustområden (RUFS).
Fokus låg på att ta fram en prioriteringsmetodik för inventeringar, utföra pilottester, kartlägga och inventera förorenade vattenområden och ta fram vägledningar för riskbedömning och åtgärder av förorenade sediment.
I uppdraget ingick även att sammanställa data och erfarenheter från tidigare utredningar och åtgärdsprojekt och ta fram en kunskapsplattform i syfte att underlätta för tillsynsmyndigheter, verksamhetsutövare och konsulter i deras arbete med förorenade vattenområden. Kunskap och erfarenheter inhämtades genom samarbete med dessa aktörer, forskare och myndigheter i andra länder.
Flera delprojekt
Arbetet bedrevs inom flera delprojekt där varje delprojekt genomfördes med medverkande från de aktuella myndigheterna. Varje delprojekt hade en utpekad myndighet som drivansvarig. SGI var ansvarig för delprojekt som syftade till att:
- utveckla en prioriteringsmetodik för vilka sedimentområden som ska undersökas
- utveckla en vägledning för bedömning av hälso- och miljörisker vid förorenade sedimentområden, t.ex. vilka bedömningsgrunder, riktvärden och metoder som bör användas
- skapa en nationell kunskapsplattform och möjliggöra expertstöd för förorenade sediment för att säkerställa återföring av erfarenhet.
Naturvårdsverket var projektledare och har haft en samordnande roll i arbetet med uppdraget. Regeringsuppdraget har slutredovisats. Övriga medverkande myndigheter var SGU, HaV och länsstyrelserna.
Vägledningar som följer av regeringsuppdraget publiceras under 2024 och 2025.
SGI har ett annat pågående regeringsuppdrag som omfattar ett utökat FoU-uppdrag inom förorenade sediment och fibersediment. Läs mer här.
Mer information om RUFS
Samordnare SGI:
Henrik Bengtsson Tel. +46 31 7786576 E-post
Delprojekt fär att utveckla prioriteringsmetodik för vilka sedimentområden som ska undersökas:
Henrik Bengtsson Tel +46 31 778 65 76 E-post
Delprojekt för att utveckla vägledning för bedömning av hälso- och miljörisker vid förorenade sedimentområden:
Ann-Sofie Wernersson Tel +46 31 749 65 88 E-post
Delprojekt för att skapa en nationell kunskapsplattform och möjliggöra för expertstöd för förorenade sediment:
Yvonne Ohlsson Tel +46 8 57845502 E-post