Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Beviljat bidrag inom 2023 års utlysning

SGI har beviljat bidragsmedel till ett forskningsprojekt inom utlysningen 2023. Projektet som fått medel ska bland annat utveckla metoder som möjliggör effektivare remediering vid in situ injektering av en sorbent i grundvatten.

Ett projekt har beviljats strax över 4 miljoner kronor inom SGI:s forsknings- och utvecklingsprogram Tuffo, utlysning 2023. Projektet utgörs av en fullskalestudie som handlar om att utveckla och verifiera innovativa metoder som möjliggör framtagande av fältinjekteringsdesigner för sorbenten nollvärt järn, så att fastläggningen av arsenik vid injektering in situ i en förorenad grundvattenakvifär optimeras. Utöver beviljade bidragsmedel från SGI medfinansieras projektet också av samverkanspartners.

Projekt som har beviljats bidrag

Spridnings- och fastläggningsegenskaper i fältskala hos olika typer av sorbenter av nollvärt järn i en arsenikförorenad akvifär (PDF, 0,08 MB)4 112 000 kronor, Sveriges Lantbruksuniversitet

Detta är en uppföljande studie på ett Tuffo-projekt i fullskala där nollvärt järn (ZVI) injekterades i en syrefri grundvattenakvifär för att fastlägga arsenik och förhindra vidare spridning. I pilotförsöket i fält uppvisade metoden låg effektivitet på spridningen av arsenik, trots att laboratorieförsöken och de föregående fälttesterna visade på en god fastläggnignsförmåga och spridningsförmåga. Syftet med det uppföljande projektet är att försöka förklara den låga effektiviteten bland annat genom att utveckla en metodik för att bättre förutsäga spridning av ZVI-partiklar i grundvattenakvifärer så att designen vid injekteringen kan optimeras bland annat genom att utvärdera två in situ-metoder för mätning av spridningen av ZVI-sorbenter i fält. Projektet genomförs i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Regenesis. Projektet som startar hösten 2024 kommer att genomföras i laboratorie- och pilotskala in situ och planeras pågå till 2027.

En slutrapport från det tidigare genomförda Tuffo-projektet, "Utveckling och test av nanojärn för in situ-behandling av arsenikförorenat anaerobt grundvatten”, kommer inom kort att publiceras i DiVA.

Senast uppdaterad/granskad: 2024-09-19
Hjälpte informationen dig?