Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Förberedelser kartering i Ångermanälven Foto: SGI/Karin Bergdahl

Skredriskkartering

Vi kartlägger skredriskerna längs prioriterade vattendrag i Sverige. Arbetet började med Göta älvutredningen 2009-2012. Sedan fortsatte arbetet med att utreda fler vattendrag för skredrisker. Här kan du ta del av resultaten samt de underlag och verktyg som vi tar fram inom vårt kartläggningsarbete.

Under 2013 gjorde vi en utredning för att ta reda på vilka vattendrag som är mest prioriterade att kartera ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Läs mer i SGI Publikation 6. En översyn och uppdatering av prioriteringen gjordes i och med SGI Publikation 47 (PDF, 1,93 MB) 2019. Arbetet fortsätter med att utreda fler vattendrag för skredrisker. Turordning för vattendragen bestäms av samhällskonsekvenser, geologiska/geotekniska förutsättningar samt klimatparametrar.

Pågående vattendrag

Viskan. Under 2024 har arbete pågått med en stabilitetsutredning i området som ligger inom Marks kommun. 


Området i Viskan.   

Avslutade vattendrag

Ångermanälven. Utredning genomfördes 2015-2022.

Norsälven. Utredningen genomfördes 2013 - 2015.

Säveån. Utredningen genomfördes 2013-2017.  

Metodik

Utgångspunkten är den metodik som användes i Göta älv-utredningen. Den metodikutveckling som gjorts är nödvändig vidareutveckling och förenkling. Viss anpassning av metodiken görs också för respektive vattendrag. Framtagen metodik för skredriskkartering i lerjord finns beskriven i SGI Vägledning 6: Skredriskkartering i lerjord – Beskrivning av metodik och vägledning för genomförande .

Resultaten av det vi gör

  • En heltäckande skredriskkarta med sannolikhet, konsekvens, risk och klimateffekt.
  • Ett planeringsunderlag på översiktsplanenivå.

Var uppmärksam på att underlaget från utredningarna bygger på förhållanden som gällde vid utredningstillfället. Bedömningen av risk, konsekvens och sannolikhet för skred kan ändras i takt med att åtgärder vidtas.

Resultaten från skredriskkarteringarna presenteras i rapporter och i en kartvisningstjänst. Du ser den direkt här på sidan men kan också klicka på länken under kartan för att se den i större format.


Karteringar kompletterar varandra 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB genomför översiktliga stabilitetskarteringar inom utvalda bebyggda områden. Skredriskkartering och stabilitetskartering har olika syften och kompletterar varandra.

MSB karterar släntstabilitet i områden med befintlig bebyggelse och för dagens klimatförhållanden. Vi gör en yttäckande skredriskanalys längs prioriterade vattendrag som inbegriper sannolikheten för och konsekvensen av skred för bebyggda och ännu obebyggda områden i dagens och framtidens klimat. Resultatet är tänkt att ge ett bättre planeringsunderlag för berörda kommuner.

 

 
Senast uppdaterad/granskad: 2025-01-16