Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av vår webbplats så bra som möjligt. Om du väljer att godkänna eller att surfa vidare på vår webbplats innebär det att du samtycker till att vi använder kakor. Mer information om kakor

Porträtt Samir Ezziyani Foto: SGI

Labbet en guldgruva för Samir

Samir Ezziyani läste bergteknik men lockades mer av geotekniska fältarbeten och experiment. Som geotekniker har han funnit en guldgruva på Statens geotekniska institut och dess laboratorier.

Samir menar att en geotekniker och ett laboratorium är en lyckad kombination.

– Medan geotekniker på andra arbetsplatser får beställa sina prover, har jag kunnat göra dem själv. Labbet är alltid nära till hands och det är lätt att ha kontakt med personalen där.

För Samir började resan till att bli geotekniker sent i livet. Hemma i Marocko jobbade han som idrottslärare men drömde om att jobba med byggnation i någon form. I Sverige tog han tag i pluggandet och började först läsa till kemiingenjör, men kom på andra tankar när han fick se en annons om en utbildning i bergteknik. Så gick flytten från Linköping till Luleå.

– Det var jättekul att förena bergteknik, geologi och geoteknik. Geoteknik är ett så brett område; man jobbar i fält, på labbet och gör beräkningar för hållfasthet.

Den bredden har Samir fått möjlighet att utveckla på Statens geotekniska institut. Här har han delat sin tid mellan laboratoriet, konstruktion och beräkningar av släntstabilitet. Sedan en tid har han bytt tjänst och gör nu en nationell förstudie av områden i karteringsbehov, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Jag får det bästa ur flera världar! Ena dagen är jag i fält, träffar folk ute i kommunerna, besöker vattendrag, byggnader och tittar på svagheter i naturen. Nästa dag sitter jag i kommunarkivet och går igenom geotekniska undersökningar. På labbet lärde jag mig allt om experiment, det var rena guldgruvan. Sedan jobbar jag med data, GIS – det finns ingen tråkig rutin.

Samir kom i kontakt med SGI under utbildningstiden och tyckte det verkade vara en bra plattform.

– Här på SGI finns möjlighet att vidga sina vyer, ta del av kollegornas forskning och bygga sin egen profil. Om man är intresserad av något finns chans att utveckla det. Jag vill också lyfta kamratskapet. Det är lätt att samarbeta med alla som jobbar här, vilket också ger bra resultat i arbetet.

Senast uppdaterad/granskad: 2022-03-04
Hjälpte informationen dig?